Laptopparnas storsäljare

Kampen om att kunna tituleras “världens äldsta laptop” går enligt hävd till Osmonde 1, från 1981. Men denna blev ingen storsäljare, som flera av efterföljarna. Vilken av de tidiga laptopparna som var den störst säljande – där är inte utgången lika tydlig. Flera kandidater tävlar om den titeln. Dock finns det en modell som använt det i sin marknadsföring; att vara  “världens första storsäljande laptop” Detta var Toshiba T1100 – med sina efterföljare T1000, T1200. Dessa datorer hade ingen hårddisk utan drevs helt från disketter. Datorns CPU var en 4,77 MHz Intel 80C88, och displayen var en monokrom, endast 640×200 dpi stor LCD. t1100 följdes 1987 av T1000 och T1200. Toshiba modellerna var små och lätta nog att bäras i en ryggsäck och drevs på blybatterier. Denna modell introducerade också, det som numera är standard, “resume”. Dvs. att datorn kan pausas mellan sessioner utan att behöva startas om varje gång.
Det som avgjorde en laptops framgång under 1980-talet var framförallt två saker – portabiliteten och priset. Resten var fantastiska nyheter för folk, och därför inte lika viktigt. Men en laptop var tvungen att kunna flyttas lätt och inte kosta en halv årslön.
Idag är portabilitet en självklarhet. Frågan är snarare hur portabel laptoppen är. Får den plats i fickan? Är den tunnare än en plånbok? Är den lättare än min lunchlåda?
Samtidigt är priset relativt jämt mellan olika datorer i samma klass. Vill du hitta bästa tänkbara pris i varje prisklass, gå in och kolla på www.laptops.se.

This entry was posted in Shoppa.

Comments are closed.