Folsyra är en vattenlöslig B-vitamin

Folsyra är en vattenlöslig B-vitamin som bland annat finns i baljväxter och gröna grönsaker. Folsyrabrist är onödigt eftersom det är enkelt att ta tillskott av den konstgjorda folsyran eller att äta mycket livsmedel som har den naturliga former folin i sig. Kroppen har lättast att ta upp den konstgjorda formen, så ett tillskott av folsyra är inte fel, särskilt inte om man tillhör någon av de riskgrupper som ofta drabbas av folsyrabrist: gravida, äldre, alkoholister och tarmsjuka.

Folsyrabrist kan yttra sig i en rad tillstånd såsom fosterskador hos ens barn, anemi, dålig tillväxt, försämrad produktion av vita blodkroppar och antikroppar, liksom mag- och tarmbesvär, diarré, trötthet, dåligt minne, depression och problem med celldelningen.

Folsyrabrist är givetvis allvarligt för alla, men kanske framförallt för de kvinnor som planerar att bli, eller som redan är, gravida. Hos denna grupp är nämligen behovet av folsyra dubbelt så stort. Folsyrabrist hos en gravid kvinna innebär att folsyran inte räcker till både hennes och fostrets cellbildning, något som innebär att utvecklingen hos fostret äventyras.

För att undvika folsyrabrist bör man som gravid, eller även om man planerar att bli gravid, att äta 400 mikrogram folsyra om dagen. Detta gör man enklast genom att köpa något av de tillskott som finns att köpa i hälsokosthandeln eller på apoteket. Tillskott av folsyra går också att beställa från nätet, ett smidigt alternativ om man inte har nära till hälsokostbutik eller apotek. Ibland kan det också vara ett billigare alternativ att undvika folsyrabrist på eftersom konkurrensen på nätet pressar priserna. www.folsyra.org

Comments are closed.